776241192 Fehér vs. rózsaszín adókártya – mi a különbség?
top of page
Keresés

Fehér vs. rózsaszín adókártya – mi a különbség?

Frissítve: 2020. máj. 16.

#DPH #ÁFA #ÁFA levonási jog


Szlovákiában minden vállalkozó és vállalkozás ÁFA regisztráció mentesen jön létre, míg a legtöbb EU-s országra inkább fordítva jellemző. Ezen okból kifolyólag az ÁFA regisztráció folyamata és az ÁFA regisztráció variációi sokszor megértési problémát okoznak nem csak a külföldi vállalkozóknak, de még az belföldieknek is.


Accounting Slovakia - EU-s adószám

A belföldi vállalkozók és a szlovák cégek (adóalanyok) többféle módon, ill. többféle státuszból válhatnak ÁFA regisztrálttá. ÁFA regisztráció szempontjából két fő kategóriára oszthatóak:

Az első kategóriába tartoznak az ún. fehér adókártyás (EU-s közösségi adószámmal rendelkező) vállalkozók és vállalkozások. A második kategóriába sorolhatóak a teljeskörű rózsaszín adókártyás adóalanyok.


Mindkét típusú ÁFA adószám SK-val kezdődik és 10 számjegyből áll – ami valójában a hagyományos adószám (DIČ), SK-val az elején kibővítve – azaz, külső szemmel teljesen egyformák. A köztük lévő különbség az EU-s VIES weboldal számára sem észrevehető, itt csak azt lehet megállapítani, hogy az adott adószám érvényes-e vagy sem. Egyedül a Szlovák Adóhatóság - FRSR – oldalán ellenőrizhető le hivatalosan az ÁFA regisztráció típusa, konkrétan § szerint.


Szlovák Adóhatóság ÁFA

De mégis mi a különbség?


A fehér adókártyás adóalany nem számít ÁFA fizetőnek (platiteľ dane), ezért nem jogosult ÁFA visszaigénylésre. Ez vonatkozik: a belföldön megfizetett szlovák adóra (DPH) és a külföldön megfizetett helyi adóra (ÁFA, MwSt, VAT stb.) is, valamint a külföldről vásárolt termékekre és szolgáltatásokra, melyet fordított adózás (nem hivatalos megfelelője szlovákul „samozdanenie”, angolul „reverse charge”) rezsimben, nettó összegben vett igénybe. Ebben az esetben a belföldi adó - 10/20% szlovák ÁFA - fizetendő.


Adóvisszaigénylésre egyedül a rózsaszín adókártyás adóalany jogosult. Őt az ÁFA a külföldi ügyletek bonyolításakor sem terheli – persze, csak ha az adóvisszaigényléssel kapcsolatos összes paragrafusnak megfelel, főként § 49 és § 51.


Fehér adókártya – kinek jár?


Szinte bárkinek, aki az ÁFA nyilvántartásba szeretne lépni és:


· szolgáltatást vesz igénybe külföldi személytől § 7a / 1. bek.

· szolgáltatást nyújt adóalany számára egy másik tagállamban § 7a / 2. bek.

· árut szerez be másik tagállamból § 7


Az első két pont esetén köteles még a szolgáltatás igénybevétele vagy a nyújtása előtt regisztrálni, míg az áru esetén csak akkor, mielőtt a beszerzett áru értéke elérné a 14.000 €-s éves határt – kötelező regisztráció – vagy önként, nem véve figyelembe a 14.000 €-s határt, tehát akár 1 €-nál.


A nyilvántartásba vétel iránti kérelem elbírálása után az adóhivatal 7 napon belül kiadja az ÁFA-azonosítót a fehér adókártyával együtt. Csak egyszer kell regisztrálni ill. csak az egyik státuszra (szolgáltatás § 7a vagy áru § 7), mivel az egyik helyettesítheti a másikat.


Rózsaszín adókártya – azt ki kell érdemelni


Az adóhivatal rózsaszínű adókártyáját az a személy kapja meg, aki önként (§ 4 / 2. bek.) vagy kötelezően (§ 4 / 1. bek.) regisztrál. A leggyakrabban előforduló kötelező regisztráció, mikor az adóalany a 49.790 €-s forgalmat eléri. A forgalmat mindig az előző 12 hónapban (nem naptári év) kell figyelni. Az egyik regisztráció sem automatikus, igényelni kell és mindkét esetben alá kell támasztani megfelelő minőségű és mennyiségű dokumentációval. Az adóhivatal a dokumentumokat alaposan átvizsgálja, helyi ellenőrzést is tarthat, hogy a regisztráció indokolt és nem csak célszerű. Az adóhivatal 21 napon belül dönt és ha helyesen jártunk el, akkor kiadja a rózsaszín adókártyát is, mely már adólevonási joggal bír.


Fehér, Rózsaszín adókártya

Nem árt tudni:

Az adókártya színe alapján való megkülönböztetés nem hivatalos, csak a köznyelv használja így. Hivatalos megnevezés:

Fehér:

· áru § 7 - Osvedčenie o registrácii pre daň z pridanej hodnoty nadobúdateľ tovaru v tuzemsku z iného členského štátu

· szolgáltatás § 7a - Osvedčenie o registrácii pre daň z pridanej hodnoty príjemca/dodávateľ služby z/do iného členského štátu

Rózsaszín:

· § 4 – Osvedčenie o registrácii pre daň z pridanej hodnoty

Az az adózó, aki csak kék (régebben szürke) adókártyával rendelkezik – Osvedčenie o registrácii a pridelení daňového identifikačného čísla (DIČ) – az semmilyen státuszból sem ÁFA regisztrált.

 

A fenti információk csak általános jellegűek. Ezért, ha bármilyen aggálya vagy kérdése merülne fel, vagy további információra lenne szüksége, bátran írjon nekünk.

bottom of page