776241192 Gépjárművel kapcsolatos költségek Szlovákiában
top of page
Keresés

Gépjárművel kapcsolatos költségek Szlovákiában


Hogy miért érdemes autóját, ill. más gépjárművét szlovákiai cégére regisztrálni? Legfőképp, mert ezzel rengeteg pénzt spórolhat meg Ön és cége számára, mivel:


· 20 % az ÁFA, amit teljes mértékben visszaigényelhet, akár visszamenőleg is még mielőtt cége ÁFA fizetővé vált volna. Természetesen, ilyenkor már figyelembe kell venni a gépjármű leírt (elszámolt) értékét és az ÁFA csak a fennmaradó részből igényelhető vissza.


· nem számít, hogy gépjárműve benzines vagy dízeles, a tankolások vezetett kilométerek esetén 100%-ban adóalapot csökkentő tételnek számítanak. Ebben az esetben a tankolásból az ÁFA is teljes mértékben visszaigényelhető.


Nem vezetett kilométerek esetén az üzemanyagköltség 80%-ban számít adóalapot csökkentő tételnek és az ÁFA is szintén ugyanekkora százalékban igényelhető vissza.


· az összes gépjárművel kapcsolatos költségnél is a fent említett szabály van érvényben, melyből adódóan két lehetősége van:


1) vezetett kilométerek esetén a költségek 100%-a elszámolható

2) nem vezetett kilométerek esetén a költségek 80%-a számolható el

3) ill. az előzö két opció kombinációja is, melynek az eredménye: 80% az üzemanyagnál és 100% a többi költségnél


Adóalapot csökkentő tételnek számítanak továbbá:


· leírások, üzemanyag tankolás, gépjárműadó, biztosítás, autópályamatrica, szerviz és más fenntartással kapcsolatos költségek.


· autókölcsönzés és leasing esetén is a 100% vagy 80%-os szabály van érvényben.


· kilométerek evidenciója esetén nincs előírt forma vagy tartalom. Saját evidencióját Ön is létrehozhatja például egy Excel táblázat formájában.


· gépjárműadót egész hónapokra kell fizetni éves szinten visszamenőleg, tehát nem az éves díj a mérvadó, hanem csak annyi, amennyi hónapot volt a gépjármű vállalkozási célokra használva.


Átlagos személyautók esetén ez egy évben 100-120 €.


Az alábbi link segítségével ellenőrizheti, hogy az Ön járművére mekkora összegű éves adót kell fizetnie. https://www.ako-uctovat.sk/kalkulacka-cestnej-dane.php


Személyautók, motorkerékpárok, háromkerekűek, quadok esetén a hengerűrtartalmat és az első regisztráció dátumát kell beírni. Buszok, tehergépjárművek esetén a tengelyek számát, a jármű összsúlyát és szintén az első regisztráció dátumát (minél fiatalabb a jármű, annál kevesebb az adó.) CNG, LPG, hibrid vagy elektromos járműveknél további kedvezményekre jogosult.


A kapott értéket el kell osztani 12-vel és beszorozni a használatban lévő hónapok számával.

bottom of page