776241192
 
Keresés

Gépjárművel kapcsolatos költségek Szlovákiában


Hogy miért érdemes autóját, ill. más gépjárművét szlovákiai cégére regisztrálni? Legfőképp, mert ezzel rengeteg pénzt spórolhat meg Ön és cége számára, mivel:


· 20 % az ÁFA, amit teljes mértékben visszaigényelhet, akár visszamenőleg is még mielőtt cége ÁFA fizetővé vált volna. Természetesen, ilyenkor már figyelembe kell venni a gépjármű leírt (elszámolt) értékét és az ÁFA csak a fennmaradó részből igényelhető vissza.


· nem számít, hogy gépjárműve benzines vagy dízeles, a tankolások vezetett kilométerek esetén 100%-ban adóalapot csökkentő tételnek számítanak. Ebben az esetben a tankolásból az ÁFA is teljes mértékben visszaigényelhető.


Nem vezetett kilométerek esetén az üzemanyagköltség 80%-ban számít adóalapot csökkentő tételnek és az ÁFA is szintén ugyanekkora százalékban igényelhető vissza.


· az összes gépjárművel kapcsolatos költségnél is a fent említett szabály van érvényben, melyből adódóan két lehetősége van:


1) vezetett kilométerek esetén a költségek 100%-a elszámolható

2) nem vezetett kilométerek esetén a költségek 80%-a számolható el

3) ill. az előzö két opció kombinációja is, melynek az eredménye: 80% az üzemanyagnál és 100% a többi költségnél


Adóalapot csökkentő tételnek számítanak továbbá:


· leírások, üzemanyag tankolás, gépjárműadó, biztosítás, autópályamatrica, szerviz és más fenntartással kapcsolatos költségek.


· autókölcsönzés és leasing esetén is a 100% vagy 80%-os szabály van érvényben.


· kilométerek evidenciója esetén nincs előírt forma vagy tartalom. Saját evidencióját Ön is létrehozhatja például egy Excel táblázat formájában.


· gépjárműadót egész hónapokra kell fizetni éves szinten visszamenőleg, tehát nem az éves díj a mérvadó, hanem csak annyi, amennyi hónapot volt a gépjármű vállalkozási célokra használva.


Átlagos személyautók esetén ez egy évben 100-120 €.


Az alábbi link segítségével ellenőrizheti, hogy az Ön járművére mekkora összegű éves adót kell fizetnie. https://www.ako-uctovat.sk/kalkulacka-cestnej-dane.php


Személyautók, motorkerékpárok, háromkerekűek, quadok esetén a hengerűrtartalmat és az első regisztráció dátumát kell beírni. Buszok, tehergépjárművek esetén a tengelyek számát, a jármű összsúlyát és szintén az első regisztráció dátumát (minél fiatalabb a jármű, annál kevesebb az adó.) CNG, LPG, hibrid vagy elektromos járműveknél további kedvezményekre jogosult.


A kapott értéket el kell osztani 12-vel és beszorozni a használatban lévő hónapok számával.

Ha bármilyen egyéb kérdése, aggálya merülne fel, forduljon hozzánk bizalommal, mi segítünk célja elérésében. Irodánk segít Önnek a gépjárműve forgalomba helyezésével és regisztrációjával kapcsolatosan. Természetesen elkészítjük adóbevallását a gépjárműadóhoz is.