776241192
top of page

Gyakori kérdések

könyvelés - adótanácsadás - cégalapítás - bérek - jogi szolgáltatások

Válaszok Szlovák cégalapítási, adózási kérdésekben.

1. Miért Szlovákia?

Mert jelentősen alacsonyabb az adóteher, adóalapot csökkentő tételek széles skálája, egy személy is alapíthat céget, olcsóbb cég fenntartás, a hivatalos pénznem euró, egyszerűbb és áttekinthetőbb adórendszer, elektronikus kommunikáció a hivatalokkal, 10 % és 20 % az ÁFA, gépjárművek esetén teljes mértékben visszaigényelhető az ÁFA a vételárból és az üzemanyagból is...

 

2. Mi szükséges egy szlovák cégalapításhoz?

Elsősorban egy konzultáció, amit személyesen vagy akár online is kivitelezhetünk, okiratok (melyeket mi készítünk), tag ill. tagok személyes adatai, ügyvezető ill. ügyvezetők erkölcsi bizonyítványa, jogi személy esetén hivatalos cégkivonat (hivatalos fordítást biztosítjuk), cégnév és a tevékenységi körök kiválasztása, nyilatkozat a törzstőke befizetéséről, szlovákiai székhely és későbbiekben egy bankszámla.

Ami nem szükséges: szlovákiai állampolgárság, a törzstőkét nem szükséges bankszámlára helyezni, nem szükséges külön ügyvezetőt keresni, mivel tag is lehet ügyvezető.

 

3. Meddig tart a cégalapítás menete?

A cégalapítás menete jelentősen függ a vállakozási formától, de az elektronikus ügyintézésnek köszönhetően, az alapítástól a cégbíróságon lévő bejegyzésig egy átlagos tevékenységekkel rendelkező cég esetén ez legfeljebb 15 nap. Különleges engedélyeket igénylő cégtevékenységek (pl.: fogtechnikai tev., ékszerkészítés, pirotechnikai tev., masszázs és wellness szolgáltatások, idegenvezetés, utazási iroda, pénzváltó, nyelviskola üzemeltetése és egyéb) esetén az elbírálás további egy-két napot vehet igénybe.

 

4. Adott-e a minimális foglalkoztatottak száma?

Szlovákiában egyelőre nincs megszabva az alkalmazottak minimális száma, természetesen mindez függ a vállalat tevékenységi körétől és nagyságától. Példaként, fuvarozó cég működtetéséhez feltételezzük, hogy szükségesek sofőrök, viszont minimális létszámuk nincs jogilag szabályozva. 

 

5. Kötelező-e az ügyvezetőt vagy a társtagot munkavállalóként alkalmazni?

Egyáltalán nem kötelező sem az ügyvezetőt sem a társtagot alkalmazni. Az ügyvezetői tevékenység végezhető díjazás fejében ill. díjmentesen is - ebben az esetben elkerülhető a járulékok fizetése. Abban az esetben, ha az ügyvezető nincs alkalmazottként bejegyezve, viszont a díjazása rendszeres jellegű, ugyanúgy járulék köteles, mintha alkalmazottként tevékenykedne. A járulék mértéke jelentősen csökkenthető, ha díjazása nem rendszeres jellegű, azaz véletlenszerű, pl.: egyszer egy évben vagy egyszer egy negyedévben. 

 

6. Egy cég mennyi tevékenységet folytathat?

A tevékenységi körök száma ill. mennyisége nincs szabályozva.

 

7. Egy személynek mennyi kft./s.r.o.-ja lehet?

Egy természetes személy egyedül 3 kft-ben szerepelhet, azaz lehet alapítója vagy tagja. Több alapító vagy tag esetén ez nincs korlátozva. Egy egyszemélyes cég nem lehet egyedüli alapítója vagy tagja egy másik cégnek. Több alapító vagy tag esetén a felső határ szintén nincs korlátozva.

 

8. Milyen gyakran kell az ÁFÁ-t "bevallani"?

A következő hónap 25. napjáig amelyet érint, vagy amelyik negyedévet érinti. Ha ez a nap hétvégére vagy ünnepnapra esik, akkor ez a határidő a következő munkanapra tolódik és az ÁFÁ-t is eddig a dátumig kell legkésőbb befizetni.

 

9. Hogyan válhatok negyedéves ÁFA fizetővé?

Mivel minden személy havi ÁFA fizetőként kezdi, ezért a negyedéventi fizetés csak lehetőség és nem automatikusan történik. Ehhez két feltételt kell teljesíteni: az ÁFA regisztráció dátumától el kell telnie 12 hónapnak és ez idő alatt a forgalom nem érheti el a 100.000 eurót. A feltételek teljesítése után a "negyedévesség" a következő negyedév első napjától alkalmazható, de a forgalomra vonatkozó feltétel végig fennmarad  az utolsó 12 hónapra. Ezt a változást nem kell kérvényezni, csak be kell jelenteni az adóhivatalnak. 

 

10. Szerepelhet több bejegyzett cég ugyanazon székhelyen?

Igen, számuk nincs szabályozva.

bottom of page