776241192 Ne felejtse el a külföldön megfizetett áfát visszaigényelni!
top of page
Keresés

Ne felejtse el a külföldön megfizetett áfát visszaigényelni!

Frissítve: 2020. jan. 1.

Az eredeti cikk megjelent a Ma7 hírlapban:


Ha Ön vagy vállalata áfa fizető, és az EU-tagállamaiban helyi áfával vásárolt, akkor a 2018-ban megfizetett áfát még 2019 szeptember 30-ig visszaigényelheti.


Ki igényelheti vissza a külföldön megfizetett áfát?

-        az a személy vagy vállalat, mely áfa fizető saját tagállamában és áfa visszaigénylési joggal rendelkezik, ill. abban az időszakban áfa fizető volt, amelyre a visszaigénylés vonatkozik – azaz a 222/2004 számú áfatörvény § 4 vagy § 4b alapján regisztrált -        árut vagy szolgáltatást helyi áfával együtt vásárolt az EU-tagállamaiban  -        belföldön olyan tevékenységet végez, amely nem mentesített vagy részben nem mentesített az áfa alól -        nem áfa regisztrált abban a tagállamban, ahonnan a visszatérítést igényli, nincs ott székhelye, üzleti helye, tartózkodási helye és egyéb.


Kérvény benyújtásának a feltételei:

Az áfa visszatérítési kérvényt a belföldi (hazai) adóhivatalnál kell elektronikusan benyújtani. A visszatérítés iránti kérelmet az adóalany saját maga is benyújthatja, vagy képviselheti őt az általa írásban meghatalmazott képviselő. A kérvény legalább 3 hónapra és legfeljebb egy naptári évre vonatkozhat. Akkor lehet kevesebb, mint 3 hónap, ha a naptári év hátralévő részére vonatkozik (például 2018 novembere vagy novembere + decembere stb.).


Ha a visszatérítés csak 3 hónapot érint (például egy negyedévet, vagy szimplán egymást követő 3 hónapot), akkor a minimálisan igényelhető összeg 400 euró. Amennyiben a kérvény az egész évet magába foglalja, vagy csak az év hátralévő részét (kevesebb, mint 3 hónapot), akkor a minimálisan igényelhető összeg 50 euró.

Az előírt minimálisan igényelhető összeg teljesítése esetén az adott évre több kérvény is benyújtható. Az előző naptári évre legkésőbb szeptember 30-ig kell az áfát igényelni – tehát 2017-ből már nem igényelhet, 2018-ból még most, szeptember 30-ig és 2019-ből egészen jövő év szeptember 30-ig.


A kérvényben minden egyes számlát külön kell feltüntetni, azaz, ha ugyanazon szállítótól több számlája is van, nem lehet őket összesíteni, külön-külön kell őket feltüntetni. Ha a számla adóalapja meghaladja az 1000 eurót, üzemanyag esetén 250 eurót, akkor a számla másolatát is hozzá kell csatolni a kérvényhez.


Ez és a fent említett minimálisan igényelhető összeg, ill. a rá vonatkozó hónapok száma csak egy általános szabály, mivel a feltételeket minden tagállam maga szabályozza. Ez azt jelenti, hogy az áfa visszaigénylésnél nem a hazai áfa jogszabályok alapján kell eljárni, hanem a tagállam helyi előírásai alapján. Ezért szükséges figyelemmel kísérni egyes országok meghatározott feltételeit, mivel a visszatérítés feltételei tagállamokként eltérő lehet.

 

Például, a gépjárművébe tankolt benzin esetében, Szlovákiában, Ausztriában, Németországban stb. gond nélkül visszaigényelhető, de sajnos Magyarországon a magyar jogszabályok szerint a benzin áfája nem téríthető vissza. Vagy, abban az esetben, ha Ön vagy munkavállalója Csehországban szállt meg, és ezt az áfát szeretné visszaigényelni, akkor ebben az esetben ez bonyolultabb lehet összehasonlítva a környező országokkal, mert valószínűleg utólagosan bizonyítania kell a Cseh Adóhivatalnak, hogy ténylegesen üzleti útról volt szó.

 

A kérvény, amit benyújt, az lehet 1db globális – ami magában foglalja az összes dokumentumot és minden egyes országot, amelyből igényel - vagy benyújthat több individuális kérvényt is minden tagállamra külön, egyesével. Nagyszámú dokumentumok esetén érdemes egyéni kérvényeket benyújtani, mivel, ha hibát kell kijavítani vagy a kérvényt kell kiegészítenie, akkor a kérelmet az összes adattal együtt újra be kell nyújtani. Ily módon csak egy adott ország iránti kérelmet javítaná, és nem az összeset.

 

Fontos megemlíteni, hogy a 431/2002 számú számviteli törvény és az 595/2003 számú jövedelemadóról szóló törvény szerint a külföldön megfizetett áfát költségként/kiadásként kell elkönyvelni. Ha Ön vagy vállalata jogosult áfa visszatérítésre és mégsem nyújtja be a visszatérítési kérvényt, akkor ez a költség/kiadás nem elszámolható, vagyis nem adóalapot csökkentő tétel. Viszont, ha Ön szeretné a kérvényt benyújtani, de például nem haladja meg az 50 vagy 400 eurós limitet, akkor ez a költség/kiadás elszámolható.

 

Ha bármi további információra lenne szüksége, bátran írjon nekünk.

bottom of page