776241192
top of page
Keresés

Amit tudnia kell az eKasszáról

Frissítve: 2020. jan. 1.

Az eredeti cikk megjelent a Ma7 hírlapban:


Összefoglaljuk a pénztárgépet használó vállalkozók kötelezettségeit és azok változásait 2019 július 1-től, bemutatjuk a pénztárgép fajtáit, valamint ezek előnyeit és hátrányait.


Az eKassza rendszer a gazdaság kifehérítéséért folytatott küzdelem része, melynek célja csökkenteni az adóhiányt és bővíteni az államkincstárt. A múltban a pénztárgépek nem kapcsolódtak semmilyen rendszerhez, és az adatokat csak a saját memóriájukban tárolták.


Az adóellenőrzések során az ellenőrök számos olyan esetet tártak fel, amikor a pénztárgéppel manipuláltak az adófizetési kötelezettség csökkentése érdekében.

Ezért 2019 július 1-től a klasszikus elektronikus pénztárgép (ERP) online pénztárgéppé (ORP) vált. Az eddig használt virtuális pénztárgép (VRP) automatikusan válik úgynevezett online (virtuális) pénztárgéppé. Mindkét eszközt csatlakoztatni kell az interneten keresztül az online eKassza rendszerben.


A 368/2018 számú eKasszárol szóló törvényjavaslatot még tavaly decemberben fogadta el a szlovák parlament.


A 289/2008 számú elektronikus pénztárgépekről szóló törvény célja az összes pénztárgép közvetlen online összekapcsolása a Szlovák Nemzeti Adóhatósággal és a fentebb említett adócsalás elleni küzdelem. A pénztárgépből származó összes adat közvetlenül az eKassza rendszer védett adattárolójába kerül.


Az első műveletek 2019 április 1-től kezdődtek, amikor az újonnan alapított vállalkozásoknak kellett regisztrálniuk.


Áprilistól például az összes hotelben, vendéglőben, kávéházban, benzinkúton kötelező lett az e-kassza használata, amelyet a pénzügyi hatóság portáljára kell bekötni. Júliustól pedig 1-jétől ez a kötelezettség kiterjed az összes többi vállalkozásra is, melyekre vonatkozik az eladások elektronikus nyilvántartási kötelezettsége.


Az egyik lehetőségként szolgált az eddig használt elektronikus pénztárgép módosítása online pénztárgéppé,

amennyiben ez megfelelt a törvényben meghatározott műszaki követelményeknek. Másik lehetőség gyanánt megvásárolható egy új online pénztárgép vagy dönthetnek úgy is, hogy virtuális pénztárgépet használnak.


A virtuális penztárgép egy ingyenes applikáció, mely könnyedén feltelepíthető asztali számítógépre, notebookra, táblagépre vagy akár okostelefonra is.


A virtuális pénztárgépet használó vállalkozásokat nem érintette a változás, ha már eleve sikeresen kapcsolódtak az eKassza rendszerhez. A régi elektronikus pénztárgép küllemre nem sokban tér el az új online pénztárgéptől, valójában egy szoftverrel és hardverrel ellátott elektronikus berendezés, melyhez könnyedén konfigurálható fizetős terminál, POS rendszer, vonalkód leolvasó, digitális mérleg, képernyő és egyéb. Virtuális pénztárgép esetén a konfigurálás problémás, mivel egy hagyományos nyomtatót nehezebb mobilhoz konfigurálni.


Az online pénztárgépnek is vannak hátrányai, például a virtuális pénztárgéphez viszonyítva drágább a beszerzése, esetenként több száz euróba is kerülhet.

Ha piacon vagy vásáron értékesít, szüksége lehet hordozható online pénztárgépre, és nagy hátránynak számít, hogy nem minden online pénztárgép hordozható, ill. akkumulátorral nem működtethető. A virtuális pénztárgép előnye, hogy akár egy hátizsákban vagy akár egy zsebben is elfér, internethozzáféréssel és mini nyomtatóval szinte bárhonnan használható.


Ha csak egy darab online pénztárgépet üzemeltet és ez elromlik, akkor problémája adódhat az eladások rögzítésével.


A virtuális pénztárgéphez elegendő egy másik mobil, táblagép vagy számítógép használata, ezért megfizethetőbb és érzékenyebb pótlás, mint egy másik online pénztárgép beszerzése. Ami nagy hátrány, hogy a használatához hibátlan internethozzáférés szükséges, különben az applikációba nem lehet bejelentkezni, míg az online pénztárgép bizonyos ideig offline üzemmódban is használható.


A pénztárgép online működtetéséhez szükséges a Nemzeti Adóhivatal által hozzárendelt eKassza pénztárgép kód, amit a vállalkozónak elektronikusan kell igényelnie az adóhivataltól. Mivel az eKassza rendszer 2019 július 1-től lépett érvénybe, ezért az addig megalakult vállalkozásoknak 2019 június 30-ig kellett az eKassza kódot igényelni.


A Szlovák Kormány az utolsó pillanatban fogadta el a törvényjavaslatot, amely elhalasztja az eKassza kötelező használatát, mégpedig 2019. december 31-ig.


Ennek oka elsősorban egyes gyártók és forgalmazók problémáinak tudható be: hiány van a pénztárgép piacon és a szoftverhez való kapcsolódás szintén problematikus. Lényegében, az eKassza kötelező használatának dátuma változatlan, de a vállalkozók nem lesznek büntetve, ha 2019. június 30-ig igényelték az eKassza kódot. A mentesség nem vonatkozik a virtuális pénztárgépet használó vállalkozókra, mivel ezen a téren nincs probléma az eKassza rendszerhez való csatlakozással. 


Ha a vállalkozó teljesítette ezeket a feltételeket, elkerüli a bírságot és az év végéig használhatja a klasszikus elektronikus pénztárgépet. Más vállalkozókat, akik nem teljesítették ezt a kötelezettséget, a törvény eredeti megfogalmazása szerint fogják bírságolni, ami 330 eurótól akár 3330 euróig terjedhet.

 

Kérdés esetén vagy ha szüksége van eKassza kódra, bátran írjon nekünk.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page